Matservering på AKS

"Rammeplanen for Aktivitetsskolen beskriver måltidet som en viktig arena som i tillegg til å gi nødvendig energi, basert på sunne og gode matvaner, også er et sosial arena som skal brukes til samtale og språkstimulering. Måltidet er en grunnleggende faktor for å fremme konsentrasjon og læring. Gode rammer for måltidet, med ro og nok tid til å nyte maten, gir grunnlag for gode måltidsopplevelser og trivsel."

Fra og med uke 9 starter vi opp med kantine på aktivitetsskolen. Kantinen er åpen fra kl. 13.30–15.30 hver dag med siste servering kl. 15.00. Elevene kan spise når de selv ønsker det innenfor de rammene som basen har blitt enige om. Det vil si at ikke alle spiser samtidig men at basen følger små grupper til kantinen gjennom dagen. I kantinen vil vi ha dekket et buffebord som elevene kan forsyne seg fra. Vi vil variere gjennom uken hva vi serverer og har fokus på at det skal være sundt og godt. Elevene får selv velge hva de ønsker å spise. De voksne skal hjelpe til ved behov, sitte sammen med elevene og ha fokus på trivsel under måltidet.

Meny:

Mandag – Brød, knekkebrød, pålegg, havregryn, frukt og grønt + egg
Tirsdag – Brød, knekkebrød, havregryn, pålegg, frukt og grønt + fisk
Onsdag – Brød, knekkebrød, havregryn, pålegg, frukt og grønt + kjøtt
Torsdag – Pastasalat med tunfisk, pasta, mais, ananas, tunfisk, agurk, paprika
Fredag – Brød, knekkebrød, havregryn, pålegg, frukt og grønt + rester

Det serveres melk og vann som drikke til alle måltider.

Bursdagsfeiring siste fredag i måneden: Grove vafler, bananlapper, grov langpannepannekake ol.

Måltidet:

Alle elever og ansatte som kommer inn i spisesalen må vaske hendene sine først. Basene må ha gode rutiner for håndvask.

Elevene forsyner seg selv ved buffebordet. Elevene sitter ned under måltidet. De voksne hjelper elevene med å forsyne seg, finne plass ved bordet og rydde inn i oppvaskmaskinen etter måltidet.

Vi har fokus på:

• Matro
  • Matglede
  • Matkunnskap

Matro: Eleven skal oppleve hyggelige måltider, der det å sitte i ro, dele mat og ta hensyn til andre ved bordet, bidrar til at alle har det bra når man spiser sammen.

Matglede: De voksne er aktivt tilstede og delaktige under elevenes spisetid. De sørger for at måltidene er hyggelige og næringsrike og bidrar til gode måltidsopplevelser og trivsel.

Matkunnskap: Eleven skal lære om ulike typer mat og viktigheten av sunt og godt kosthold. Eleven skal få kjennskap til grunnleggende ferdigheter innen mataktiviteter.

Trivsel under måltidet:

• Hjelpe hverandre
  • Elevene får velge selv hva de skal spise
  • Selvstendighetstrening
  • Mestring
  • Dagens ord
  • Kunnskap og interesse for mat- informasjon
  • Gode samtaler som inkluderer alle rundt bordet
  • Matro

Fredagscafé for 4. klasse:

Cafédag + bursdag.

Mål:

• Elevene får erfaring med å tilberede måltider, får kunnskaper om ernæring og får gode fellesopplevelser sammen med andre.
  • Elevene lærer om å ta ulike valg innen miljø og bærekraftig utvikling
  • Elevene får jobbe praktisk og får mestringsopplevelser gjennom varierte hverdagsaktiviteter
  • Får medvirke i AKS sitt mattilbud og servering

Innhold:

Hver fredag skal 4.klasse ha ansvar for kantinen sammen med en voksen fra base 4.

Siste fredag i måneden er det bursdagsfeiring i kantinen og 4. klasse får da ansvar for å servere noe ekstra. F.eks grove vafler.

I kantinen skal 4.klasse hjelpe til med praktiske gjøremål. (gruppe på ca. 5 elever)

• Fylle på buffetbord
  • Hjelpe elever som trenger hjelp
  • Vaske bord, feie gulv og kaste søppel